Hyperventilation er en sygelig tilstand. Ikke desto mindre hyperventilerer vi dagligt. Mere end 80 procent af befolkningen i den vestlige verden lider af kronisk hyperventilation. Lidelsen er ofte forbundet med overtræning eller forkert vejrtrækning.
Når vi hyperventilerer under træning, er det enten fordi vi presser os selv, eller fordi vi træner med pust og støn: Og så sker det omvendte. Alle de positive effekter af træningen går tabt, fordi al den ilt, vi får ned i lungerne og blodet ikke kan frigives effektivt nok til cellerne.
Det vi normalt hører om fysisk træning er, at vi skal gøre det lidt bedre hver dag, vi skal løbe lidt hurtigere og lidt længere, vi skal have lidt tungere vægte på til vægttræning osv.
Problemet er bare, at måden, hvorpå vi når de mål, er dårlig for vores helbred.
Hvordan ændres vejrtrækningen, når vi presser os selv ud over vores komfortzone? Vi åbner munden. Og lige så snart vi åbner munden, begynder vi at hyperventilere. Når vi gør det ofte, vænner os vi til det, og så bliver det til et mønster; det bliver til kronisk hyperventilation.
85-90 procent af befolkningen i den vestlige verden lider af kronisk hyperventilation. Det viser medicinske undersøgelser. Det er en væsentlig medvirkende årsag til det, der efterhånden er epidemier af livsstilsygdomme som astma, diabetes, hjertesygdomme og cancer og faktisk også til neurodegenerative sygdomme som Alzheimer’s og Parkinson’s.
Det, der trigger hyperventilation, er forskellige former for stress. Når du sætter dig selv nogle mål, så er det kilde til stress.
Men det hele er ikke forfærdeligt. Vi kan faktisk ændre de dårlige aspekter til gode aspekter, når bare vi er opmærksomme på vores vejrtrækning.
Det vigtige i denne forbindelse er, at vi ikke ventilerer lungerne for meget. Det, der sker, når vi trækker vejret for meget, især med åben mund, er, at balancen imellem ilt og kuldioxid bliver forrykket, så der kommer for meget ilt og for lidt kuldioxid i lungerne og i blodet.
Men vi har jo hørt, at kuldioxid bare er et affaldsprodukt? Nej, det stemmer ikke helt med moderne fysiologi.
Kuldioxid-niveauet i lungerne og i blodet bestemmer, hvor meget ilt, der når at komme hele vejen til cellen. Hvis balancen mellem ilt og kuldioxid er forrykket, så får vi mere ilt i lungerne og i blodet, men mindre ilt til cellerne. Dette påviste den danske forsker Christian Bohr helt tilbage i 1904, og det kaldes faktisk i lægekredse Bohr-effekten.
Hæmoglobin-indholdet i vores blod hjælper med iltning på celleniveau, men behøver kuldioxid som en agent, så hæmoglobinet nemt kan slippe iltmolekylet til cellen.
Når vi trækker vejret for hurtigt og med åben mund, så ryger niveauet af kuldioxid ned, så alt det ilt vi har i lungerne og i blodet, bliver ilt, som vi ikke kan få gavn af. Hæmoglobinet, som bærer ilten i blodet, og ilten selv hænger for godt sammen, og så kan ilten ikke længere frigives helt så effektivt til cellen.
Når du træner, så prøv at lade være med at gå efter mål. Når du går efter mål, begynder du at hyperventilere, og alle de gode effekter af træningen, også kaldet hormetisk effekt, går tabt.
I stedet for at åbne munden, så prøv at træne lidt langsommere. Lad lungerne bestemme farten. Træk kun vejret igennem næsen.
I stedet for at anstrenge dig i dit program, skal du tværtimod slappe af i mellemgulvet.
Når vi har afslappet mave under træning, begynder vi at reprogrammere vores automatiske vejrtrækningsorgan, medulla oblongata. Dermed får vi en optimeret automatisk vejrtrækning ikke bare under træning, men 24-7.
Hvad enten du deltager i vores 50 ugers kursus eller følger med i bloggen, så kommer du til at høre rigtig meget mere om emnet vejrtrækning. Cellerne i vores krop behøver mindst tre ting for at overleve: Tilstrækkeligt med næring, tilstrækkeligt med ilt og tilstrækkeligt med signalstoffer fra vitale celler i det omgivende væv.
LIGE NU: 30-dages gratis prøvetid på vores danske kurser!
Hæng på og lær blandt andet, hvordan du ved langsommere vejrtrækning kan udskyde kroppens aldring, forbedre udbyttegraden af vitaminer og mineraler og styrke kroppens immunforsvar.
Tredimensionel multifunktionel træning – Al trænings moder
17 dec, 2016Optimeret vejrtrækning for cyklister: Kunsten at cykle 160 km kun på vand
03 maj, 2015Fysiologisk åndedrætsoptimering for løbere – 8 ugers kursus
13 apr, 2015Om Langsomhed Og Kaizen
01 apr, 2015Workshops “GØR DIG SELV RASK” – 8 torsdage i København
26 mar, 2015Nu blogger for en ledende online tennis magasin – om fysisk og mental resilience for tennis
12 mar, 2015Luk munden – åndedræt kan helbrede!
28 jan, 2015Overspringshandlinger og ernæring – er der sammenhæng?